luni, 28 februarie 2011

SFATURI UTILE


         Inainte de a face o investitie pe termen lung,da a-ti auzit bine, schimbarea ferestrelor vechi cu altele noi, este o investitie, este vital sa aveti informatii despre calitatea produselor pe care urmeaza sa le achizitionati. In aceasta rubrica va sunt prezentate caracteristicile generale ale ferestrelor cu geam termoizolant  si cateva  sfaturi utile legate de utilizarea acestora.

 K-ul este un coeficient care reda pierderea caldurii prin diferite medii (caramida, pvc, sticla, polistiren, etc.) si trebuie sa aiba o valoare cat mai mica.

Indicii de protectie pentru diferitele tipuri de ferestre:

  • K-ul ferestrelor cu geam simplu de lemn este 5 W/mpk;
  • K-ul ferestrelor cu geam dublu de lemn este 3 W/mpk;
  • K-ul ferestrelor PVC pe 3 camere este 1.6 W/mpk;
  • K-ul ferestrelor PVC pe 5 camere este 1.3 W/mpk;

Valorile sunt aproximative si variaza in functie de configuratia ferestrei.

Cu cat indicele K are o valoare mai mica, cu atat este mai buna protectia termica .

Daca dotati ferestrele cu sticla cu calitati de protectie solara, Dual Protect sau Dual Protect Extreme, sporiti confortul locuintei chiar si in timpul verilor toride si reduceti cheltuielile de climatizare.

Ansamblul unei ferestre este alcatuit din m-ai multe elemente (profil, garnituri, feronerie, geam termopan) .

Pentru ferestre executate din profile cu adancimi intre 58mm si 62mm recomandam geam termopan de 24mm (obligatoriu o foaie lowe).

Pentru ferestre executate din profile cu adancime intre 70mm si 80mm recomandam geam termopan cu trei foi de sticla si latime de 40mm (obligatoriu doua foi lowe).

Pentru ferestre executate din profile cu adancime de peste 85mm recomandam geam termopan cu trei foi de sticla, cu latime de 44mm (obligatoriu, doua foi lowe).

Diferentele dintre K-ul unei ferestre executate din profile cu 3 camere si cele cu 5 camere de aer este nesemnificativ daca au geam termopan cu un K asemanator (ex: o eroare des intalnita este combinatia intre profil cu 5 camere si geam termopan de 24~32mm).

Profilul reprezinta aproximativ 15-20% din suprafata ferestrei deci si influenta lui va fi proportionala (diferenta poate fi observata numai cu instrumente speciale).

K-ul mai este influentat si de armatura, avand valori mai bune la ferestrele executate din profile prevazute din constructie fara armatura (cele la care sticla se lipeste direct de pvc prin procedee speciale).

K-ul mai este influentat de garnituri si feronerie (cel care instaleaza tamplaria in zid are obligatia sa seteze corect presiunea pe garnituri).

Intr-o fereastra, cel mai bun K este dat de sticla. S-a ajuns pana la valori incredibile (geam termopan de 0,5 w/mp k - adica un K asemanator cu al zidului).

Foarte important este ca bagheta distantier sa fie de 16mm latime (valori mai mari sau mai mici scad puternic valoarea K-ului).

Un alt factor care poate influenta major K-ul este adaugarea in spatiul dintre foi a unui gaz inert, uzual - argon ce aduce un castig de 25-30% a valorii K a geamului termopan.

Pentru o izolare foarte buna a geamului termopan (gazul sa ramana multa vreme in interior), e nevoie de o tehnologie foarte performanta ce este disponibila in Romania doar la cativa producatori.

Daca se inlocuieste foaia de lowe cu o foaie de sticla cu control solar se obtine un geam termopan care protejaza si de caldura vara (ex: Dual Protect,4 anotimpuri ect).

         In interiorul geamului termopan nu este vid ci este aer sau un gaz rar (uzual se foloseste argon). Aerul dintre foile de sticla este un bun izolator termic .Vid,asa cum foarte multi cred(acest lucru se datoreaza si slabei pregatiri a personalului de specialitate s-au dorinta de a impresiona viitorul client), inseamna presiune zero.Pe linga faptul ca vidul absolut nu se poate realiza, daca in interiorul geamului ar fi vid acesta, datorita presiunii atmosferice sar sparge instantateu.

Geamul termopan cu argon protejeaza cu 30% mai bine decat geamul termopan cu aer.

Geamul termopan cu foile de sticla de grosimi diferite (4mm cu 5mm sau 6mm cu 4mm) asigura o protectie fonica mai buna cu aproximativ 30% decat termopanul cu foile de sticla de 4mm cu 4mm.

Geamul termopan cu folie de sticla de 6mm cu 6mm protejeaza termic si fonic,doar cu putin in plus fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm.

In schimb geamul de 6 mm  are o rezistenta mecanica aproape dubla fata de cel de 4mm.

Geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm, care contine o foaie LOW-E ofera protectie termica dubla fata de geamul termopan float+float clar.
Datorita socului termic ce poate aparea,nu se poate executa geam termoizolant cu 2 foi de geam tip LOWE.

Nu se recomanda geam tripan (geam cu trei foi de sticla), care sa contina mai putin de doua foi Low-E sau o sticla cu proprietati de protectie solara si una de tip Low-E

In bagheta geamului se introduce silicagel in proportie de aproximativ 70%, care are proprietatea de a absorbi umiditatea din interiorul geamului.

Geamurile de mari dimensiuni, izolate corect, sunt concave pe timpul iernii sau convexe pe timpul verii, in functie de temperatura .

Prin securizare se intelege "calirea" sticlei in cuptoare speciale.

Rezistenta mecanica a sticlei creste de pana la noua ori prin securizare.

La profilele pvc, grosimea peretelui exterior influenteaza foarte putin protectia termica si fonica.Insa este bine de stiut ca profilele cu perete exterior m-ai gros, de obicei este 2.8-3 mm fac parte din clasa A,iar profilele cu peretele exterior de 2.3-2.5 mm fac parte din clasa B.
Pentru climatul din Romania , conform reglementarilor europene se recomanda profile clasa A.(deoarece exista diferente foarte mari dintre temperaturile din timpul iernii si al verii)

Un pervaz montat incorect (care iese in camera mai mult de 20-30mm) faciliteaza aparitia condensului pe fereastra (ventilatia ferestrei este incorecta).

Recomandarile de mai sus se doresc a fi de ajutor clientilor pentru a face alegerea corecta.
In acest domeniu este valabila zicala "ce este scump este si bun", dar atentie la cine sunt executate si de cine sunt montate.
Un sfat prietenesc :Cascati ochii bine inainte de a casca punga si cand va duceti sa luati oferta de pret ,cereti acelasi lucru la fiecare pentru a putea face o comparatie corecta.Diferenta de pret pentru acelasi lucru de la un furnizor la altul la finalul lucrarii(dupa negociere) nu trebuie sa fie m-ai mare de 5-7 %.
Voi reveni la viitoarea postare cu alte amanunte.
Multumesc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu